Βυζαντινά κάστρα
Στα πλαίσια της Βυζαντινής Ιστορίας η Ε΄ τάξη ασχολήθηκε με τα βυζαντινά κάστρα, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Το καθένα έχει την ιστορία του συνδεδεμένη με προδοσίες, αμύθητους θησαυρούς και μυστικές σήραγγες, οι οποίες άνοιγαν σωτήριες διόδους σε κρίσιμες περιόδους.
Οι μαθητές μελέτησαν διάφορα βυζαντινά κάστρα του ελλαδικού χώρου. Παρατήρησαν τη μορφολογία του εδάφους όπου βρίσκονται και έβγαλαν συμπεράσματα για τους λόγους δημιουργίας τους στις συγκεκριμένες θέσεις. Συγκέντρωσαν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική τους και τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τα τείχη και τους πύργους όσο και για τις κατοικίες και τα άλλα κτίρια που υπήρχαν μέσα στα τείχη. |
Στη συνέχεια, αναζήτησαν πληροφορίες για το αμυντικό σύστημα των βυζαντινών καστροπολιτειών, το οποίο στηριζόταν από τη μια στο φυσικό περιβάλλον και από την άλλη στην κατασκευή τάφρων γύρω από τα τείχη και στις πολεμικές μηχανές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κάστρα και τα διάφορα μοντέλα πολεμικών μηχανών που κατασκεύασαν οι μαθητές δουλεύοντας ομαδικά. Έτσι στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε έκθεση διάφορων ειδών κάστρων, τα οποία είναι φτιαγμένα με φαντασία. Επίσης, παρουσιάστηκαν και καταπέλτες μείζονες και ελάσσονες καθώς και βαλλίστρες, πολεμικές μηχανές δημιουργημένες με μεράκι.
|
Μια και στο εσωτερικό των τειχών υπήρχε πολιτεία με κατοικίες, μαγαζιά, εκκλησίες, δημόσια κτίρια, οι μαθητές μελέτησαν την αρχιτεκτονική και το διάκοσμο των κτιρίων αυτών, επεξεργάστηκαν πληροφορίες για το εσωτερικό τους και αναζήτησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες για να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή τους. Έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη σε εργαστήρι αρχαίας τέχνης όπου τα παιδιά δημιούργησαν ψηφιδωτά έργα. Επίσης, σε μια άλλη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας και Αρχαιολογίας μέσα από παρουσιάσεις και φύλλα εργασίας έμαθαν για τον εξοπλισμό μιας βυζαντινής κατοικίας και συζήτησαν για τη διατροφή των Βυζαντινών. Επειδή, λοιπόν η διατροφή αποτελούσε ένα ενδιαφέρον κομμάτι της καθημερινότητας των Βυζαντινών, οι μαθητές προετοίμασαν βυζαντινά εδέσματα δουλεύοντας δυαδικά και τα πρόσφεραν σε μπουφέ στο σχολείο.
Τέλος, η εργασία γύρω από τις βυζαντινές καστροπολιτείες ολοκληρώθηκε με παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών της Δ’ τάξης καθώς και με δραματοποίηση θρύλων σχετικά με τα βυζαντινά κάστρα.
Το πρόγραμμα "Βυζαντινά Κάστρα" εντάχθηκε στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.
Εκπαιδευτικοί που υλοποίησσαν το πρόγραμμα: Γιαχρίτση Αικατερίνη, Κολυμπιανάκη Ειρήνη.
Εκπαιδευτικοί που υλοποίησσαν το πρόγραμμα: Γιαχρίτση Αικατερίνη, Κολυμπιανάκη Ειρήνη.