Ο φίλος μας το περιβάλλον
Στόχοι
Αφήγηση
Ο φίλος μας το δάσος: Το δάσος είναι ένα σύνολο φυτών (δένδρα, θάμνοι, φρύγανα, πόες, λουλούδια, κ.ά.), με κυρίαρχα τα δένδρα, τα οποία σε συνάρτηση με τα διάφορα ζώα, το έδαφος και το κλίμα της περιοχής, αποτελούν το δασικό οικοσύστημα. Ο άνθρωπος έχει συνδεθεί πολύ στενά με το δάσος, καθώς ιστορικά του εξασφαλίζει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και εργασία. Πέραν όλων αυτών όμως, πολύ σημαντική είναι και η οικολογική του αξία.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δάση από το WWF.
|
Τα δάση στην Ελλάδα
Ρήματα είναι οι λέξεις που φανερώνουν ότι κάτι κάνω ή κάτι παθαίνω ή βρίσκομαι σε μία κατάσταση.
Τα ρήματα από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση
|
Οι προθέσεις από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση
Βιβλίο μαθητή
Η φίλη μας η θάλασσα: Θάλασσα ονομάζεται το σύνολο του αλμυρού νερού που καλύπτει την επιφάνεια της Γης. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται δύο άρθρα (ένα από εφημερίδα και το άλλο από το διαδίκτυο), που μας δίνουν βασικές πληροφορίες για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το Νοέμβριο του 2002 η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ» στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ισπανίας. Οι πετρελαιoκnλίδες που προκλήθηκαν μετά τη βύθιση του πλοίου ρύπαναν χιλιόμετρα ακτών και οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς.
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ"
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ" προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή. Τεράστιες προσπάθειες καταβλήθηκαν από τις αρχές των γειτονικών χωρών και τις οικολογικές οργανώσεις για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής.
Προσοχή! Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις καταλήξεις -ται και -τε, όπως και τις καταλήξεις -μαι και -με.
-ται: γ΄ενικό πρόσωπο της παθητικής φωνής
π.χ. Από το μπαλκόνι του σπιτιού φαίνεται το γήπεδο. -τε: β΄ πληθυντικό πρόσωπο της ενεργητικής φωνής
π.χ.: Τι θέλετε (εσείς); -μαι: α΄ενικό πρόσωπο της παθητικής φωνής
π.χ.: (Εγώ) κουράζομαι πολύ. -με: α΄πληθυντικό πρόσωπο της ενεργητικής φωνής
π.χ.: Είναι ώρα να πηγαίνουμε (εμείς). |
Σύνθεση λέξεων με τη λέξη "οίκος" (αρχαία λέξη που σήμαινε "σπίτι", "κατοικία")
Βιβλίο μαθητή
Ο φίλος μας ο άνεμος: Η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα ονομάζεται άνεμος. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τους κυκλαδίτικους ανεμόμυλους και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στη ζωή του τόπου. Οι ανεμόμυλοι, ήταν στο παρελθόν το κέντρο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των νησιών. Ακόμα και το επάγγελμα του μυλωνά, συγκρίνοντάς το με αυτό του καπετάνιου, οι Κυκλαδίτες πίστευαν ότι ήταν πιο σημαντικό. Επιπλέον, οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, με την ιδιαίτερη κατασκευή τους, αποτέλεσαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στoιχεία του τοπίου των Κυκλάδων.
Βιβλίο μαθητή
ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Πάρτι στη... λάσπη
Άκουσε το τραγούδι "Μπες στο κλίμα" στην ανάρτηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Βρες στίχους από το τραγούδι που σου αρέσουν και θα ήθελες να τις κάνουμε συνθήματα και να τα δημοσιεύσουμε. Μπορείς να τις στείλεις μπαίνοντας στη σελίδα "Επικοινωνία".
|