Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα
Στόχοι
Σ' αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε:
|
'Εχω ένα καράβι, τόσο, με πανιά,
θάλασσες αφήνει, θάλασσες περνά. Άφωνος στον κίνδυνο και θαλασσομάχος, ταξιδεύω σχίζοντας πέλαγα μονάχος. Στου περιβολιού μας τη δεξαμενή, τα νερά τους σμίγουν πέντε ποταμοί! Γύρω περιμένουν στις ακτές οι κάβοι δίπλα τους ν' αράξει τ' άσπρο μου καράβι. Στην Iνδία, στο Bόλγα, στο Mισσισσιππή τρέχει το καράβι μου, πάει αστραπή. |
Το φεγγάρι μέσα απ' το πυκνό πλατάνι
στα ταξίδια του όλα συντροφιά μού κάνει. Προς τα πολυτρίχια, λίγο παρακεί, το τιμόνι αν στρίψω, να η Aμερική. Πίσω απ' του κισσού μας τη χλωρή κουρτίνα, έγια μόλα, βάζω πλώρη για την Kίνα. Tο Σουέζ, την Πόλη και τον Παναμά, ως να με φωνάξει για φαΐ η μαμά. Pίτα Mπούμη-Παπά
|
ΡΗΜΑΤΑ
|
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
|
Ο "Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" είναι ένα μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το οποίο εκδόθηκε το 1873.
Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος ερευνητής, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, πήγε στην Ακαδημία των Επιστημών, στο Λονδίνο, με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Πολλοί αμφισβήτησαν τα λόγια του, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το επέτρεπε. Έτσι κάποια βραδιά στοιχημάτισε όλη του την περιουσία (₤20.000) ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ίδιος τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:
- Λονδίνο - Σουέζ, μέσω Μοντ Σενί και Μπρίντεζι σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς (7 ημέρες)
- Σουέζ - Βομβάη, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
- Βομβάη - Καλκούτα, σιδηροδρομικώς (3 ημέρες)
- Καλκούτα - Χονγκ Κονγκ, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
- Χονγκ Κονγκ - Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), ατμοπλοϊκώς (6 ημέρες)
- Γιοκοχάμα - Σαν Φρανσίσκο, ατμοπλοϊκώς (22 ημέρες)
- Σαν Φρανσίσκο - Νέα Υόρκη, σιδηροδρομικώς (7 ημέρες)
- Νέα Υόρκη - Λονδίνο, ατμοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς (9 ημέρες)... Σύνολο 80 ημέρες.
Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος του είπαν ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει.
Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του, το Μαντείο των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο "ομφαλός της γης", αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους αίγλη στον Παρνασσό. Περισσότερα... |
Το Ζαγόρι είναι περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 45 χωριά, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αρχίζει από το Νότιο Δυτικό μέρος από το όρος Μιτσικέλι (υψόμετρο 1,810 μ), φθάνει προς βορρά στον Αώο ποταμό και το όρος Τύμφη και ανατολικά μέχρι τον ποταμό Βάρδα στο Μαυροβούνι (υψόμετρο 2,100 μ) κοντά στο Μέτσοβο.
|
Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από τα Σλαβικά, από την πρόθεση Za που σημαίνει "πίσω" και το ουσιαστικό gora που σημαίνει "βουνό". Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομάζονταν «Παροραία», και οι κάτοικοί της «Παροραίοι», δηλαδή αυτοί που ζουν πίσω από τα όρη.
Περισσότερα...
Περισσότερα...
Πώς γράφουμε μια ανακοίνωση
Η ανακοίνωση είναι ένα σύντομο ενημερωτικό (πληροφοριακό) κείμενο με το οποίο γίνεται γνωστό σε ένα ευρύτερο κύκλο ανθρώπων κάποιο θέμα ή γεγονός (π.χ. μια εκδήλωση, ένα σεμινάριο, ένα πρόγραμμα κτλ.).
Γενικά σε μια ανακοίνωση πρέπει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία:
Σε μια ανακοίνωση προσέχουμε να είναι
Γενικά σε μια ανακοίνωση πρέπει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία:
- Ποιος ανακοινώνει.
- Τι ανακοινώνει, το θέμα δηλαδή της ανακοίνωσης με όλες τις απαραίτητες για αυτό πληροφορίες (πού και πότε θα συμβεί, ποιος είναι ο στόχος του, τι περιλαμβάνει, πως μπορεί να συμμετάσχει κανείς, τηλέφωνα - διευθύνσεις για άμεση εποικοινωνία και λεπτομερέστατη ενημέρωση των ενδιαφερομένων κλπ).
- Σε ποιον απευθύνεται η ανακοίνωση.
Σε μια ανακοίνωση προσέχουμε να είναι
- Σύντομη.
- Σαφής και περιεκτική (δίνουμε όλες τις απαραίτητες και βασικές πληροφορίες).